Nieuwvliet en omgeving


 

Nieuwvliet, Sinte Pier, is een klein dorp aan de Zeeuws-Vlaamse kust. Of eigenlijk zijn het twee dorpen: Nieuwvliet-Bad (aan de kust) en Nieuwvliet-Dorp (landinwaarts).

Het dorp is rond 1600 ontstaan. De voorloper van het dorp was Sinte-Pier, het huidige Nieuwvliet ligt een paar kilometer oostelijker. Nieuwvliet is van oudsher een heerlijkheid, de eerste heer was Jan Adornis, een Brugse koopman. Toen in 1794 de Fransen kwamen, werd de heerlijkheid afgeschaft en werd de buitenplaats in de Mettenijepolder afgebroken.

Landbouw en veeteelt zijn altijd belangrijke inkomstenbronnen geweest in Nieuwvliet. Tegenwoordig is dat vooral toerisme geworden. Veel dijkhuizen zijn tot vakantiewoningen verbouwd en in de omgeving van Nieuwvliet vind je veel kampeerterreinen en bungalowparken.

De molen van Nieuwvliet, aan de Molenweg, is een naamloze stenen grondzeiler die gebouwd is in 1850. Tegenwoordig wordt het koren door vrijwillige molenaars gemalen. In de molen wordt biologisch volkoren tarwemeel en spelt verkocht. Ook wordt er maïs gebroken met een haverpletter.

Aan de Dorpsstraat vind je de kerk van Nieuwvliet. De Protestantse kerk uit 1658 is een eenvoudige zaalkerk, opgetrokken uit bakstenen. De kerk liep tijdens de Tweede Wereldoorlog enige schade op en is in 1949 hersteld. De witgeverfde preekstoel, het doophek en de kroonluchter stammen nog uit de 17e eeuw.

Ook in de Dorpsstraat, vind je De Karrekasse, een museum over de Cadzandse klederdracht. De Cadzandse dracht is een van de laatste klederdrachten die in West-Zeeuhttps://www.vvvzeeland.nl/nl/eilanden/zeeuws-vlaanderen/dorpen-en-steden/nieuwvliet/ws-Vlaanderen gedragen werd. De stichting tot behoud van de Cadzandse Dracht probeert dit cultureel erfgoed te bewaren voor de toekomst.

Nieuwvliet-Bad is vooral populair bij families. Het strand is hier zo breed, dat bij eb veel ondiepe poelen ontstaan die ideaal voor kleine kinderen zijn. Het kindvriendelijke karakter van de badplaats is ook te herkennen aan de verdwaalpalen. Dit zijn hoge palen waarop een tekenfiguur van de bekende tekenaar Dick Bruna afgebeeld is, zoals Nijntje en het Paard. Kinderen vinden zo gemakkelijk hun weg terug.

Het natuurgebied de Verdronken Zwarte Polder is een 55 hectare groot natuurgebied, bestaande uit slikken, schorren en duinen. Vrijwel alle in Nederland voorkomende zoutplanten groeien hier. Ook is de Verdronken Zwarte Polder voor veel vogels een belangrijk rust- en foerageergebied.

In Nieuwvliet en omgeving worden diverse evenementen georganiseerd. Kijk in onze evenementenkalendervoor een actueel overzicht.

(bron: www.vvvzeeland.nl)

 

Wat heeft de omgeving zoal te bieden?

  • Info over Nieuwvliet en omgeving

https://www.vvvzeeland.nl/nl/eilanden/zeeuws-vlaanderen/dorpen-en-steden/nieuwvliet/

 
  • Nieuwvliet toeristeninformatie & reisgids

Nieuwvliet.org is dé beste website waar u gratis alles vindt wat Nieuwvliet te bieden heeft. Bovendien bieden wij onafhankelijke en objectieve informatie, want deze website is geen onderdeel van een gemeente, reisbureau of touroperator. Verder vindt u op onze website informatie over de omgeving, evenementen, bezienswaardigheden, weer, stranden, attracties, enz. die zich in en rond Nieuwvliet omgeven.

https://nieuwvliet.org/nl/

  • De Verdronken Zwarte Polder, Nieuwvliet

De in 1623 aangelegde Zwarte Polder overstroomde in 1802 en werd zo de Verdronken Zwarte polder. Een deel werd herdijkt: dat is nu de naastgelegen Herdijkte Zwarte Polder, tegenwoordig eveneens natuurgebied. Dit afwisselende gebied, met strand, duin en struweel is een leefgebied voor veel vogel- en plantensoorten.

Het in- en uitstromende zeewater vormde geulen in de voormalige akkers en zette klei en slib af. Hier is een hoog opgewassen schor ontstaan. De wind zorgde ervoor dat de restanten van de  dijk overstoven werden door zand. Zo ontwikkelden zich de duinen aan de zeezijde.

Via de slufter, de opening in de duinenrij, komt de zee nog steeds het gebied binnen. Jaarlijks worden zo vele kubieke meters zand in het gebied gedeponeerd. Het schor hoogt hierdoor in snel tempo op en dat leidt er weer toe dat het gebied nog maar spaarzaam overstroomt. Een geleidelijke verzoeting van het gebied is het gevolg.

Onlangs is de sluftergeul uitgediept en met het vrijkomende zand zijn nieuwe duinen aangelegd in het westelijker gelegen nieuwe natuurgebied de Herdijkte Zwarte Polder.

https://www.hetzeeuwselandschap.nl/natuurgebieden/verdronken-zwarte-polder

  • Museumcafé Het Koekoeksnest, Nieuwvliet

Het Koekoeksnest is niet zomaar een café; het is een museumcafé. Laagdrempelig voor jong en oud en gevestigd in een mooie monumentale boerenschuur. Wat kinderen aangaat, durven we te zeggen dat we uiterst kindvriendelijk zijn!

Het Koekoeksnest ligt verscholen achter de St. Jansdijk, net buiten Nieuwvliet. Aan de buitenkant is het nauwelijks te zien, maar laat u verwonderen door wat u binnen aantreft! Wie er binnenkomt, weet niet waar eerst te kijken. Een veel gehoorde uitroep is dan ook: “Je komt ogen tekort“!

Overal staan er beelden, decors, poppen, automatisch spelende instrumenten en als u naar boven kijkt, ziet u de Vliegende Spanjaard aan u voorbij gaan, terwijl de tijd terugloopt. Zelfs de tafels waar u aan zit zijn heel speciaal, in elke tafel zit een apart decorstukje.

Vooraleer U echter gaat zitten, loop gerust even rond en laat de bijzondere ambiance over u heen komen.

Om de beleving totaal te maken kunt u het automatisch orkest aanzetten. Pianola’s, blokfluitorgels, uit zichzelf spelende snaarinstrumenten…. er staat zelfs een geautomatiseerde steeldrum. Al deze instrumenten ( 18) zijn enig in hun soort en ontwikkeld door de eigenaar, uitbater van het café: Ronald Spiessens.

Ook heeft Het Koekoeksnest een ruim terras met panoramisch uitzicht over de polders van Nieuwvliet, waar zonaanbidders in alle rust een hapje/drankje kan nuttigen tegen een eerlijke prijs. Geen gejaag, zien wij als een wederzijdse afspraak.

https://koekoeksnestnieuwvliet.nl/

 
  • Pierrewiet, Nieuwvliet

Kom langs bij de allerleukste speelboerderij in Zeeuws Vlaanderen! Je kunt bij ons knutselen, skelteren, klimmen in onze binnenspeeltuin of ravotten in ons grote buitenspeeltuin.

Op deze website vind je alle informatie over Speelboerderij Pierewiet; over de techniekzolder, de binnen- en buiten speeltuin, over kinderfeestjes en nog veel meer!

http://www.pierrewiet.nl

 
  • De Roodrunner, Nieuwvliet

Huren van bierfietsen, skelters, fietsen.

http://www.deroodrunner.nl/

  • Groede Podium, Groede

Verrassend groen speel- en infopark direct achter de kust in de Groese Polders. Op de speelkubussen en de klimtorens, in het labyrint en de waterspeeltuin raak je nooit uitgespeeld!  De bunkers en vele looppaden maken het extra spannend.  Kleinere dieren zoals geiten en konijnen hebben een eigen plekje in het park, de herten en de ezels lopen in het buitengebied.

Nieuwsgierig naar de historische achtergrond? Het infocentrum in het hoofdgebouw vertelt je er meer over.

http://www.groedepodium.nl/

 
  •  Het Vlaemsche Erfgoed, Groede

Het 13e-eeuwse Groede (Zeeuws-Vlaanderen) met zijn hallenkerk in Schelde gotiek, historische dorpskern en uitgestrekte landerijen ademt de sfeer van een Vlaams dorp uit vervlogen tijd.
Ooit bedijkten hier de Abdijen van Sint Bavo en Sint Pieter uit Gent de zilte gronden aan de noordkant van het Middeleeuwse cultuurgebied Vlaanderen.
Groede ontwikkelde zich tot een levendig dorp met een rijke schakering aan ambachten en een bevolking die bestond uit Vlamingen en afstammelingen van verschillende vluchtelingengroepen die tijdens oorlogen in Groede onderdak vonden.

In dit agrarische dorp niet ver van de zee heeft zich vanaf 1985 Het Vlaemsche Erfgoed genesteld,
een cultureel concept met kleine winkeltjes en werkplaatsjes, een Luthers kerkje, een herberg waar in historische sfeer overnacht kan worden, een huistheater waar kleinkunstprogramma’s worden gespeeld en een Erfgoedwinkel met streekproducten van een historische kloosterboerderij uit de omgeving.
Wie Het Vlaemsche Erfgoed museum wil bezoeken kan voor een kaart terecht in de Erfgoedwinkel en maakt dan kennis met de kleinschaligheid van het Groede in de eerste helft van de 20e eeuw.
Voor  groepen heeft Het Vlaemsche Erfgoed aantrekkelijke arrangementen, zowel voor halve-dag-  als dagprogramma’s.    
En niet te vergeten: u kunt in Het Vlaemsche Erfgoed zomaar mensen tegenkomen uit de twee zorgbedrijven die zich in de formule hebben gevestigd. Zij helpen bij het maken van kunstnijverheid, de streekproducten, en het openhouden van “het straatje”.
Kortom: een museum met veel aspecten, waar u hartelijk welkom bent.
Het Vlaemsche Erfgoed, een straatlengte cultuur, cultuurhistorie en sociale dynamiek.

http://www.het-vlaemsche-erfgoed.nl/

 
  •  Sluis, Sluis

Gezellige winkel en historische stad

http://www.sluisonline.nl/

 
  •  Struisvogelboerderij Monnikenwerve, Sluis

https://www.destruisvogel.nl/